Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τα χάδια, ο καλύτερος έπαινος για τους σκύλους

Ο καλύτερος έπαινος για τον πιστό φίλο του ανθρώπου τελικά είναι τα χάδια, αναφέρει νέα αμερικανική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι προτιμούσαν τα χάδια από τον προφορικό έπαινο, είτε αυτά προέρχονταν από κάποιον άγνωστο είτε από το αφεντικό τους. Παρατήρησαν ωστόσο, ότι ως προς τον προφορικό έπαινο, τα χαριτωμένα τετράποδα αντιδρούσαν μόνο στην οικεία φωνή του αφεντικού τους.

«Χνουδωτά» πειράματα
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που παρουσιάστηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «Behavioural Processes», οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά σκύλων, που προέρχονταν από κυνοκομεία ή ήταν οικόσιτοι, προκειμένου να καταγράψουν τις αντιδράσεις τους.

Στο πρώτο μέρος της δοκιμής τους - στην οποία έλαβαν μέρος 42 σκύλοι - το κάθε ζώο έμπαινε σε έναν χώρο με δύο άτομα: το ένα το χάιδευε, ενώ το άλλο το επαινούσε προφορικά. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμπεριφορά του σκύλου ενώ παράλληλα σημείωσαν την ώρα που εκείνο αφιέρωνε στα δύο άτομα ξεχωριστά.

Σε επόμενη φάση, 72 σκύλοι από κυνοκομεία αλλά και οικόσιτοι, επισκέφθηκαν ένας-ένας τον ειδικό χώρο όπου βρισκόταν ένας άγνωστος. Η διάδραση μεταξύ ανθρώπου-ζώου ολοκληρώθηκε μέσα από οκτώ συνεδρίες διάρκειας τριών λεπτών έκαστη. Σε κάθε μια από αυτές, το άγνωστο άτομο που βρισκόταν στο δωμάτιο με τα ζώα είτε τα χάιδευε, είτε τα επαινούσε προφορικά, ή έκανε και τα δύο, ή τίποτα από τα δυο.

Γαβ στα χάδια!
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σκύλοι έδειχναν μεγαλύτερη προτίμηση σε άτομα που τους χάιδευαν.

«Πραγματικά εντυπωσιάστηκα όταν είδα ότι τα σκυλιά δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον στον προφορικό έπαινο, συγκριτικά με το πώς αντιδρούσαν στην περίπτωση της σωματικής επαφής» εξηγεί από την πλευρά της η δρ Ερικα Φοϊερμπάχερ, καθηγήτρια ανθρωποζωολογίας από το Κολέγιο Carroll και μια εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Σύμφωνα με την ειδικό, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ανθρώπινα χάδια μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης των σκύλων, όπως ακριβώς δηλαδή λειτουργούν και στην περίπτωση του ανθρώπου.

Οι ερευνητές συνιστούν στους ιδιοκτήτες σκύλων να συνεχίσουν να μιλάνε στα αγαπημένα τους ζωάκια αλλά παράλληλα να τους δείχνουν και έμπρακτα την επιβράβευσή τους μέσα από χάδια και λιχουδιές.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου