Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Microchip: Tο τσιπάκι που θα μπορεί να σώσει τη ζωή του κατοικίδιού σας

Ο Νόµος 3170/2003, άρθρο 2, παρ.2, έκανε υποχρεωτική την τοποθέτηση microchip σε όλα τα κατοικίδια ζώα (σκύλους και γάτες).

Πολλοί ιδιοκτήτες εξακολουθούν να αμελούν την τοποθέτηση του ή να αρνούνται να βάλουν τσιπάκι στο μικρό τους φίλο.

Αυτό όμως μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για το ζωάκι. Υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος είναι το σκυλάκι ή το γατάκι σας να χαθεί και να μην μπορέσετε να το ξαναβρείτε, ακόμη και αν ψάξετε μέσα από αλλεπάλληλες αγγελίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη, μπορεί αν βρει κάποιος άλλος το ζωάκι σας να το κρατήσει (και αυτό είναι το καλό σενάριο) ή να θεωρηθεί αδέσποτο (με τη μοίρα που έχουν λίγο - πολύ τα περισσότερα αδέσποτα ζώα).

Βασικό είναι να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το τσιπάκι:

Τι είναι το microchip;
Είναι ουσιαστικά μια κάψουλα, εξαιρετικά μικροσκοπική, στην οποία είναι αποτυπωμένος ένας 15ψηφιος αριθμός.

Πώς τοποθετείται;
Με μια ένεση που θα κάνει στο ζωάκι σας ο κτηνίατρος σας. Δεν παίρνει παρά ελάχιστα δευτερόλεπτα να τοποθετηθεί και δεν πονά περισσότερο από ένα κοινό εμβόλιο. Το τσιπάκι τοποθετείται λίγο κάτω από τον αυχένα του ζώου, κοντά στον ώμο του. Αφαιρείται μόνον χειρουργικά αλλά δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια για το ζωάκι σας.

Και πώς λειτουργεί το τσιπάκι;
Ο 15ψηφιος αριθμός του αντιστοιχείται με μια καρτέλα που περιέχει περιγραφή του πώς είναι το ζωάκι και στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη του. Το τσιπ ανιχνεύεται και διαβάζεται από µια ειδική ηλεκτρονική συσκευή (scanner). Η καρτέλα βρίσκεται καταχωρημένη στα αρχεία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ) και τα στοιχεία είναι προσβάσιμα από όλα τα μέλη του, εφόσον δοθεί ο 15ψηφιος αριθμός. Έτσι μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης.
Μόλις βάλετε το τσιπάκι ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει και μια μικρή κονκάρδα που τοποθετείται στο περιλαίμιο του κατοικίδιού σας και γράφει το τηλέφωνο του ΠΚΣ όπου μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του ζώου.

Η καταχώριση των στοιχείων γίνεται αμέσως;
Η διαδικασία παίρνει περίπου 15-20 έως ότου καταχωρηθούν τα στοιχεία. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε και εσείς, σε περίπου 1 μήνα από την τοποθέτηση του τσιπ για να βεβαιωθείτε ότι καταχωρήθηκαν τα στοιχεία σας.

Πόσο είναι το κόστος του τσιπ;
Η μέση τιμή είναι 40 - 45 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο χρόνος ζωής του microchip είναι ρυθμισμένη ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής των σκυλιών και των γατών και έτσι το τσιπ τοποθετείται μια φορά σε όλη τη ζωή του ζώου, δεν χρειάζεται ανανέωση.

Θυμηθείτε ότι για να ταξιδέψετε μαζί με το ζωάκι σας, στην Ελλάδα και την Ε.Ε. πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και πλήρως εμβολιασμένο (με ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας). Και αυτό δεν είναι μόνον για την προστασία των άλλων αλλά και για την προστασία του μικρού σας φίλου.

Μια σημαντική σημείωση:
Τα ζωάκια μας τα αγαπάμε πολύ. Όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν είναι άνθρωποι! Αυτό σημαίνει ότι αν χαθούν δεν μπορούν να μιλήσουν, δεν μπορούν να πουν από πού χάθηκαν, πού έμεναν, ούτε τυχόν προβλήματα υγείας που έχουν. Το microchip είναι απολύτως ασφαλές για το κατοικίδιο σας, δεν είναι κάτι οδυνηρό.

Είμαι ιδιοκτήτης ενός ζώου σημαίνει έχω την ευθύνη του και η μεγαλύτερη ευθύνη από όλες είναι να του προσφέρω μια καλή και ασφαλή ζωή, γεμάτη αγάπη. Η τοποθέτηση του τσιπ είναι πράξη ευθύνης και αγάπης προς το ζωάκι σας, όχι καταπίεση.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου