Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ποιο αντιπαρασιτικό Spot On να διαλέξω για το ζωάκι μου;

Δεν κάνουν όλες οι αμπούλες την ίδια δουλειά. Για να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε όσα σκευάσματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε έναν συγκριτικό πίνακα.

Κυκλοφορούν στο εμπόριο δεκάδες προϊόντα Spot On για την προστασία των τετράποδων. Με τι κριτήρια να διαλέξω για το σκύλο και τη γάτα μου;

1. Συχνότητα Εφαρμογής
Η προτεινόμενη χρήση όλων των προϊόντων Spot On είναι μηνιαία.

2. Αγαπάει το νερό;
Σε κάποια σκευάσματα αναγράφεται ότι η αποτελεσματικότητα μειώνεται αν το ζώο βραχεί, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα (δηλαδή αφού παρέλθουν οι πρώτες 2-3 μέρες μετά τη χρήση). Σε περίπτωση που το ζώο κολυμπά μπορείτε να ενισχύσετε κάθε δεκαπενθήμερο τη δράση του προϊόντος ψεκάζοντας στα ευαίσθητα σημεία (ανάμεσα στα δάχτυλα, στις μασχάλες, στην κοιλιά, πίσω από τα αυτιά) με σπρέι που περιέχει την ίδια δραστική ουσία.

3. Άλλο σκύλος κι άλλο γάτα
Σίγουρα τα δυο ζώα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες προστασίας στη χώρα μας. Η γάτα είναι πιο επιρρεπής στους ψύλλους αλλά σπανιότατα κινδυνεύει από τσιμπούρια (κρότωνες) ενώ ο σκύλος απειλείται κυρίως από τσιμπούρια και σκνίπες.
Προσοχή, κάποια προϊόντα που προορίζονται για τους σκύλους είναι απαγορευτικά για τη χρήση σε γάτες επειδή περιέχουν την ουσία Permethrin.

4. Γατάκια ή κουτάβια;
Η χρήση των προϊόντων Spot On θα πρέπει να αποφεύγεται σε πολύ νεαρά ζώα (συνήθως κάτω των δυο μηνών). Χρησιμοποιείστε σπρέι, φροντίζοντας να βρέξετε πολύ καλά όλο το σώμα και αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.

5. Θέμα μεγέθους
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα υγείας από τη χρήση προϊόντων Spot On σε μικρόσωμες φυλές (όπως Shih Tzu, Bichon Frise, Chihuahua, Yorkshire Terrier & Maltese), γεγονός που αποδίδεται πιθανώς στη δοσολογία. Για τον λόγο αυτό:

  • Σε ενήλικα σκυλιά που ζυγίζουν λιγότερο από 1 κιλό ή σε γάτες που ζυγίζουν λιγότερο από 900 γραμμάρια αποφύγετε τη χρήση Spot On. Προτιμήστε τη χρήση σπρέι.
  • Όταν το βάρος του ζώου σας βρίσκεται κοντά στο κατώτατο όριο χρήσης που προτείνει η συσκευασία προτιμήστε την αμπούλα που προορίζεται για την προηγούμενη κατηγορία βάρους. Π.χ. αν ο σκύλος σας ζυγίζει 21 kg προτιμήστε την αμπούλα που προτείνεται για την γκάμα βάρους από 10 -20 kg αντί αυτής που προορίζεται για ζώα βάρους 20-40 kg.

6. Βλαβερό για μένα;
Δυστυχώς, προς το παρόν, κανένα από τα φαρμακευτικά αντιπαρασιτικά που δρουν αποτελεσματικά κατά των τσιμπουριών δεν φαίνεται να είναι απολύτως ασφαλές για εμάς.

Στις ανθρώπινες παρενέργειες από επαφή με αντιπαρασιτικές ουσίες αναφέρονται τοπικά δερματικά προβλήματα (ερεθισμός, κνησμός) και ζαλάδες. Για αυτό:


  • Όταν εφαρμόζετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα στα ζώα σας συστήνεται να φοράτε γάντια και ο χώρος να είναι καλά αεριζόμενος.
  • Εάν έχετε τοποθετήσει Spot On στα ζώα σας συστήνεται να πλένετε τα χέρια σας, κάθε φορά, αφού τα χαϊδέψετε. Τι γίνεται τότε αν κάθεστε παρέα στον καναπέ ή αν κοιμάστε μαζί τους στο ίδιο κρεβάτι;
Σημείωση: Μια φορά αποφάσισα να αλλάξω μάρκα σκευάσματος (και δραστική ουσία) στους σκύλους μου (σημειωτέον, κοιμούνται μαζί μου στο κρεβάτι). Ολόκληρο τον επόμενο μήνα είχα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί να έτυχε, αφού στις αναφερόμενες παρενέργειες για εμάς δεν περιλαμβάνεται άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, θα σας σύστηνα να παρακολουθείτε στενά ζώα και εαυτούς όποτε αλλάζετε τύπο σκευάσματος.

7. Με κριτήριο το κόστος
Οι τιμές των προϊόντων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο κύριος λόγος είναι ότι μετά το πέρας ισχύος της πατέντας μπορεί μια άλλη φαρμακοβιομηχανία, να παραγάγει νόμιμα ακριβώς το ίδιο φάρμακο (αντίγραφο ή γενόσημο).

8. Ο κτηνίατρος ξέρει καλύτερα
Τα αντιπαρασιτικά είναι φαρμακευτικά σκευάσματα και θα πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά. Όταν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητα ή τον τρόπο εφαρμογής οποιουδήποτε προϊόντος συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Δεν κάνουν όλα τα σκευάσματα την ίδια δουλειά. Για να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε αυτά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε έναν συγκριτικό πίνακα.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου