Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τρεις λόγοι γιατί δεν πρέπει να ξυρίζετε το κατοικίδιο σας.


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η ζέστη όλο και μεγαλώνει! Και αν βλέπετε πως το Golden Retriever σας ή η μακρύτριχη γατούλα σας υποφέρουν από την ζέστη, είναι λογικό να μπείτε στον πειρασμό να τα κουρέψετε πολύ κοντά ή να τα ξυρίσετε.
Μην βιαστείτε όμως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο κακό θα κάνετε, παρά καλό.
Ορίστε γιατί:

1. Την ίδια στιγμή που εμείς οι άνθρωποι δεν αντέχουμε να φοράμε μια γούνα μέσα στο κατακαλόκαιρο, η γούνα των ζώων μας στην πραγματικότητα, τους προσφέρει προστασία και ανακούφιση από την ζέστη.
"Η γούνα του ζώου λειτουργεί ακριβώς όπως η μόνωση στο σπίτι μας" εξηγεί η Dr. Louise Murray, Πρόεδρος του Κτηνιατρικού Νοσοκομείου Bergh Memorial. "Η μόνωση βοηθάει το σπίτι μας να μένει ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, και η γούνα του ζώου μας, κάνει ακριβώς αυτό."
Η γούνα του σκύλου αποτελείται από διάφορα επίπεδα, και αν του αφαιρέσουμε κάποια από αυτά, στην ουσία καταστρέφουμε το φυσικό σύστημα σύστημα ψύξης του ζώου.

2. Το τρίχωμα του ζώου προστατεύει τον σκύλο από εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.
Για να προστατέψουμε το δέρμα του σκύλου μας από εγκαύματα και από τον καρκίνο του δέρματος, είναι καλό να φροντίζουμε να κάνουμε μεγάλες βόλτες μόνο το απόγευμα που έχει πέσει ο ήλιος, ή να βάζουμε αντηλιακό σε διάφορα ευαίσθητα σημεία του δέρματος του σκύλου μας, όταν βγαίνουμε βόλτα το μεσημέρι. Τα πιο ευαίσθητα σημεία που μπορεί ο σκύλος να πάθει έγκαυμα, ειδικά αν είναι κοντότριχος ή ανοιχτόχρωμος, είναι η περιοχή γύρω από την μύτη, οι άκρες των αυτιών και η κοιλιά του.

3. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι διαχείρισης της γούνας του σκύλου μας, για να τον κρατήσουμε δροσερό: καλλωπισμός και βούρτσισμα.
"Είναι σωστό να καλλωπίζουμε την γούνα του σκύλου μας, και ειδικά αν είναι μακρύτριχος, να κουρεύουμε τα μακριά μαλλιά, ειδικά όσα κρέμονται κάτω από την κοιλιά προς τα πόδια" λέει η Dr. Murray. "Απλά μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε τζίβες ή κόμπους από το τρίχωμα με το ψαλίδι, γιατί έτσι δημιουργείτε τρύπες στην γούνα. Και αν έχετε μια γατούλα μακρύτριχη, αφήστε την ακριβώς όπως είναι. Αντί για κούρεμα, είναι προτιμότερο να την βουρτσίζετε λίγο πιο συχνά, ειδικά τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού."

Και εννοείται πως δεν πρέπει να αμελούμε να έχουμε τα ζώα μας μέσα σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον τα μεσημέρια, και να έχουν πάντα πρόσβαση σε δροσερό καθαρό νερό. Η ενυδάτωση είναι το παν!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου